Om litteratur

Genrer inom litteratur

Inom litteraturen finns det ett flertal olika genres. Det betyder att vi har möjligheten att hitta den typen av böcker som passar oss bäst vad gäller smak. En del är väldigt breda när det kommer till vilken typ av böcker de föredrar att läsa, medan andra helst läser inom samma genre.

Bland de böcker som ges ut idag är det vanligt att man blandar genres med varandra. Till exempel fantasy med romance. I den här delen kommer du att få en kort genomgång på några av de mest populära bokgenres som finns inom litteraturen idag.

Skönlitteratur

Skönlitteratur, eller också kallad ”vanlig roman” är en av de vanligaste bokgenres. Skönlitteratur är böcker som har en dramatisk, underhållande eller känslofylld handling där vi får följa en eller flera huvudpersoner. En skönlitterär bok utspelar sig i vår tid och i vår värld.

Deckare

Deckare, kriminalroman eller thriller är en av de mest populära genres inom litteratur i Sverige. I en deckare får vi följa en eller flera huvudpersoner som löser ett brott.

Skräck

Skräck, eller rysare som det också kan kallas är en annan populär genre inom litteratur. En rysares främsta uppgift är att få läsaren att känna skräck, obehag och spänning. En skräckbok kan ha övernaturliga inslag.

Feelgood

Om du tycker att skräck och deckare är alltför läskigt ska du kanske satsa på att läsa en feelgood roman istället. I en feelgood bok får man oftast läsa om hur en karaktär startar på botten men tar sig framåt. Vanligtvis innehåller en feelgood en romans och är underhållande. Precis som namnet säger så ska en feelgood få dig att må bra.

Fantasy

En annan mycket populär genre är fantasy. En fantasybok kan utspela sig i vår värld, eller i en fiktiv. En fantasybok kan innehålla övernaturliga inslag med både monster, väsen och magi. Det finns ett flertal subgenres inom fantasy, till exempel epic fantasy, urban fantasy, low fantasy och magisk realism.

Historisk roman

En historisk roman är en roman som är skriven i nutid men som utspelar sig längre tillbaks i tiden.

Romance

Romance är en genre där vi får följa hur karaktärerna i boken hittar kärleken.

Science fiction

En science fiction, eller sci-fi som det många gånger förkortas till är en bokgenre som följer ett vetenskapligt tema. Många sci-fi böcker utspelar sig i rymden eller utspelar sig i en fiktiv framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *