Ny stipendiat till Åmål

Ny stipendiat inom det Litterära Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland på plats i Åmål. 

Åmål är en av fyra orter i Västra Götaland som tar emot författare och översättare som Artist in Residence under ett par veckor upp till en månad. De andra orterna är Strömstad, Alingsås och Villa Martinson i Jonsered. Författarna kommer för att skriva, finna ny inspiration och knyta nya kontakter med kollegor och läsare. Varje ort som ingår i Residensprogrammet har en egen inriktning:

  • ALINGSÅS Barn och unga
  • PARTILLE Forskning
  • ÅMÅL Norden
  • STRÖMSTAD Internationellt

I Åmål samarbetar vi med Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening som ställer en fin arbetslokal till förfogande för gästande författare. En arbetslokal som är centralt placerad i det Nordiska Litteraturhuset på Kyrkogatan i Åmål. Tillsammans välkomnar vi nu författaren och översättaren Thórdis Gísladóttir från Island som kommer att vistas i Åmål från den 5:e till den 27:e april 2017.

Torsdagen den 20 april kl 17 uppträder Thórdis Gísladóttir tillsammans med den svenska poeten Louise Halvardsson på Åmåls bibliotek under rubriken:

HEJDÅ TONÅRSÅNGEST – HALLÅ MEDELÅLDER:

EN SVISLÄNDSK POESIAFTON MED LOUISE HALVARDSSON FRÅN SVERIGE OCH THÓRDIS GÍSLADÓTTIR FRÅN ISLAND.

Thórdis Gísladóttir föddes den 14 juli 1965. Hon har skrivit 12 böcker; fyra samlingar med dikter och mikrohistorier, sex barn- och ungdomsböcker och två läroböcker i litteratur för grundskolan. Förutom att skriva egna böcker översätter hon litteratur från svenska till isländska. ”Välkommen till Amerika” av Linda Boström Knausgård kom ut på isländska i Thórdis översättning förra veckan och i januari 2017 kom ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri. Andra svenska författare som nu finns på isländska i översättning av Gísladóttir är Henning Mankell, Lena Andersson, Kristian Lundberg, Fredrik Lindström, Kajsa Ingemarsson och Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap”, som översattes för Reykjaviks stadsteater.

Under sin vistelse i Åmål kommer Thórdis Gísladóttir att arbeta med en ungdomsbok som hon skriver tillsammans med författaren Hildur Knutsdottir. Gísladóttir arbetar också parallellt med en roman och skriver dikter. Under sin stipendievistelse har hon ambitionen att inspireras av Dalslands fina natur och det idylliska Åmål.

Vid ev frågor kontakta: 

Johanna Lindström 

Koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland Coordinator of the Literary Residence Program and Cities of Refuge in Vastra Gotaland

+46(0)76-324 27 71

johanna.lindstrom@stromstad.se www.airlitteraturvastragotaland.se