Nu kommer de första författarna till Åmål som stipendiater

Nu kommer de första författarna till Åmål som stipendiater inom det nya Litterära Residens-programmet AIR Litteratur Västra Götaland.

Nordiska Litteraturhuset, Åmål / Foto Åsa Carlsson

Åmål är en av fyra orter i Västra Götaland som tar emot författare som Artist in Residence under ett par veckor upp till en månad. De andra orterna är Strömstad, Alingsås och Partille. Författarna kommer för att skriva, finna ny inspiration och knyta nya kontakter med kollegor och läsare.

Varje ort som ingår i Residensprogrammet har en egen inriktning:

ALINGSÅS Barn och unga

PARTILLE Forskning

ÅMÅL Norden

STRÖMSTAD Internationellt

Nu är vi glada över att få välkomna författare från Finland och Norge till Åmål. Först ut är Mårten Westö och Henrika Andersson från Finland som kommer att vara gäststipendiater under två veckor i juni.

Mårten Westö är född 1967 i Helsingfors. Debuterade 1990 med diktsamlingen Vid tröskeln och har gett ut ytterligare tre diktsamlingar. Han har också skrivit flera novellsamlingar bland andra En sorts värme som nominerades till Sveriges Radios P1:s Novellpris 2006. Mårten Westös senaste novellsamling Som du såg mig då kom 2014 och den handlar om att förändra livet innan det är för sent. Ska man låta drömmarna dö och acceptera att inget blev som man tänkte sig? Männen och kvinnorna i novellerna försöker oupphörligt – och förgäves – förstå varandra.

Henrika Andersson föddes 1965 i Ekenäs. Hon är författare, regissör, skådespelare och läsambassadör. Debuterade 2005 med barnboken Nagu-Nalles egen bok. Har skrivit ungdomsböckerna om Emma Gloria och de Levande Varslarna, Emma Gloria och den röda Längtansboken, Emma Gloria med Lust och fägring stor samt En skärva av själen. Senaste boken heter Nagu-Nalle på djupa vatten och den kom ut i mars 2016. Henrika sjunger i ett rockband som heter What? I bandet ingår även hennes man Mårten Westö.

I september är det dags för Levi Henriksen att gästa Åmål.

Levi Henriksen är född 1964 i Kongsvinger. Han är författare, musiker och journalist. Han har gett ut novellsamlingar, romaner, essäsamlingar, barn och ungdomsböcker. Han debuterade 2002 med novellsamlingen Feber och har skrivit flera novellsamlingar sedan dess. 2004 fick han sitt stora genombrott med romanen Snö ska falla över snö som fallit, en bok som belönades med Bokhandlarpriset samma år, senaste romanen som heter Harpesang kom 2014. I mars 2016 kom ungdomsboken Så lenge himmelen är over jorda och den har fått fin kritik i Norge. Under våren 2016 har Levi Henriksen släppt en ny cd och gjort en bejublad turné med sitt band Levi Henriksen & Babylon Badlands och en självbiografisk konsertföreställning som heter Det beste bandet i himmelen.

Vid ev frågor kontakta:

Johanna Lindström 

Koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland Coordinator of the Literary Residence Program and Cities of Refuge in Vastra Gotaland

+46(0)76-324 27 71

johanna.lindstrom@stromstad.se www.airlitteraturvastragotaland.se 

Pressmeddelande som pdf