Problem med att fylla i anmälan / Trouble filling out the application form

Det är just nu problem med att fylla i anmälan. Vi åtgärdar detta så snart som möjligt. Under tiden kan du mejla din ansökan och bilagor till johanna.lindstrom@stromstad.se

We have trouble filling out the application form. We will take care of it as soon as possible. In the meantime, please send your application form and other documents by e-mail to johanna.lindstrom@stromstad.se

Gäster från 14 länder under 2018 / Guests from 14 countries during 2018

Inför första halvåret 2018 fick AIR Litteratur Västra Götaland ansökningar från Sverige, Norge, Finland, Färöarna, Bulgarien, Italien, Tyskland, Litauen, Syrien och Ryssland. 22 stipendiater har vi tagit emot för månadslånga vistelser på våra residensorter under våren.

Inför hösten 2018 har juryn beviljat stipendievistelser för ansökningar från Georgien, Bulgarien, Sverige, Island, Kina och Österrike. 16 gäster som kommer för att skriva och finna arbetsro, för att möta kollegor och utöka sina nätverk. Vi ser fram emot att få välkomna dem!


In the first half of the year 2018 AIR Literature Västra Götaland received applications from Sweden, Norway, Finland, Faroe Islands, Bulgaria, Italy, Germany, Syria and Russia. 22 scholarship holders have been visiting our four places this spring.

By the fall of 2018 the jury has granted applications from Georgia, Bulgaria, Sweden, Iceland, China and Austria. We are looking forward to welcoming 16 new guests to visit us and we wish them inspiring days, a calm working place and maybe some new colleagues.

 

Sista ansökningsdag 31 oktober!

Behöver du arbetsro och ny inspiration? Vill du byta miljö några veckor?

Sök ett stipendium på någon av våra orter före den 31 oktober 2017 för en vistelse under det första halvåret 2018.

Välj Strömstad, Åmål, Alingsås eller Jonsered. Du kan önska tidsperiod inom en kalendermånad.

Välkommen med din ansökan!

 

Ny stipendiat till Åmål

Ny stipendiat inom det Litterära Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland på plats i Åmål. 

Åmål är en av fyra orter i Västra Götaland som tar emot författare och översättare som Artist in Residence under ett par veckor upp till en månad. De andra orterna är Strömstad, Alingsås och Villa Martinson i Jonsered. Författarna kommer för att skriva, finna ny inspiration och knyta nya kontakter med kollegor och läsare. Varje ort som ingår i Residensprogrammet har en egen inriktning:

  • ALINGSÅS Barn och unga
  • PARTILLE Forskning
  • ÅMÅL Norden
  • STRÖMSTAD Internationellt

I Åmål samarbetar vi med Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening som ställer en fin arbetslokal till förfogande för gästande författare. En arbetslokal som är centralt placerad i det Nordiska Litteraturhuset på Kyrkogatan i Åmål. Tillsammans välkomnar vi nu författaren och översättaren Thórdis Gísladóttir från Island som kommer att vistas i Åmål från den 5:e till den 27:e april 2017.

Torsdagen den 20 april kl 17 uppträder Thórdis Gísladóttir tillsammans med den svenska poeten Louise Halvardsson på Åmåls bibliotek under rubriken:

HEJDÅ TONÅRSÅNGEST – HALLÅ MEDELÅLDER:

EN SVISLÄNDSK POESIAFTON MED LOUISE HALVARDSSON FRÅN SVERIGE OCH THÓRDIS GÍSLADÓTTIR FRÅN ISLAND.

Thórdis Gísladóttir föddes den 14 juli 1965. Hon har skrivit 12 böcker; fyra samlingar med dikter och mikrohistorier, sex barn- och ungdomsböcker och två läroböcker i litteratur för grundskolan. Förutom att skriva egna böcker översätter hon litteratur från svenska till isländska. ”Välkommen till Amerika” av Linda Boström Knausgård kom ut på isländska i Thórdis översättning förra veckan och i januari 2017 kom ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri. Andra svenska författare som nu finns på isländska i översättning av Gísladóttir är Henning Mankell, Lena Andersson, Kristian Lundberg, Fredrik Lindström, Kajsa Ingemarsson och Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap”, som översattes för Reykjaviks stadsteater.

Under sin vistelse i Åmål kommer Thórdis Gísladóttir att arbeta med en ungdomsbok som hon skriver tillsammans med författaren Hildur Knutsdottir. Gísladóttir arbetar också parallellt med en roman och skriver dikter. Under sin stipendievistelse har hon ambitionen att inspireras av Dalslands fina natur och det idylliska Åmål.

Vid ev frågor kontakta: 

Johanna Lindström 

Koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland Coordinator of the Literary Residence Program and Cities of Refuge in Vastra Gotaland

+46(0)76-324 27 71

johanna.lindstrom@stromstad.se www.airlitteraturvastragotaland.se

En hälsning från Harpa Dís Hákonardóttir, vår isländska stipendiat i Åmål under oktober 2016 

harpa-dis-hakonardottir

Det var härligt för mig, som en ung författare, att få komma till Åmål i två veckor och arbeta nu i oktober. Boendet var utmärkt och det var väldigt fredsamt på mitt kontor med Vänern utanför fönstret. Jag fick ihop ett råmanus för min novellett, fick insyn i livet i Åmål och njöt av den svenska hösten med sina vackra färger. Jag är mycket tacksam för stipendiet!

Harpa Dís Hákonardóttir
Stipendiat Åmål, oktober 2016